Vaya al Contenido
EBRO  D450

Ebro fou la marca comercial dels productes que fabricaren entre 1954 i 1987 l'empresa amb seu a Catalunya Motor Ibérica, SA (successora de l'antiga filial de Ford a l'estat espanyol) i la seva successora, Nissan Motor Ibérica. La gamma de productes Ebro abastava un ampli ventall de vehicles de transport (tot terreny, furgonetes, camions, autobusos, etc.), agrícoles (tractors, recol·lectores, etc.) i maquinària per a la construcció i obres públiques.
Motor Ibérica tenia la seu central a Barcelona des de la seva fundació com a Ford Motor Ibérica el 1923, inicialment al número 149 de l'Avinguda Icària del Poblenou i d'ençà de 1967 a la Zona Franca. Allà és on segueix actualment, convertida ara en la filial de Nissan Motor Company a l'estat espanyol.

El naixement
Ford Motor Ibérica va subsistir uns anys sense fabricar vehicles amb la idea de poder-s'hi tornar a dedicar aviat. El 1953, en entrar en producció les noves empreses SEAT i FASA-Renault, apadrinades pel règim, Ford s'adonà que el seu antic nínxol de mercat a l'estat espanyol quedava ocupat i renuncià finalment a la seva presència al país. El 1954 vengué la seva participació en l'empresa i la companyia resultant, plenament nacionalitzada, es va anomenar Motor Ibérica, SA.
La nova Motor Ibérica va mantenir la vinculació amb Ford mitjançant el muntatge de tractors Fordson i camions Thames Trader, tots dos models distribuïts al Regne Unit per la filial britànica de l'empresa americana. Probablement per això, l'empresa trià com a marca dels seus productes el nom del principal riu de la península, "Ebro" (així com el Tàmesi -Thames- és el riu més gran de Gran Bretanya).
A causa de les dificultats que travessava la firma en aquella època, Motor Ibérica va comprar una mina de ferro per a poder invertir les divises que proporcionava la seva exportació en la compra de maquinària per a la fàbrica. Un cop hagué comprat materials i maquinària a la central de Ford i a la filial britànica, el 1955 llançà la seva nova gamma de vehicles Ebro, començant pels primers tractors Ebro 38 (fabricats juntament amb camions per tal d'abaratir el producte). Inicialment, tant els tractors com els camions eren còpies quasi exactes dels originals britànics.
La fabricació de tractors va experimentar un creixement espectacular, passant de 500 el 1955 a 8.000 el 1964. Fins al 1960, els preus de venda estaven sotmesos a l'aprovació del Ministeri d'Indústria franquista.
A començaments de la dècada de 1960 es produïen ja 10.000 camions a l'any. Ebro havia anat introduint progressivament una nova sèrie de camions derivats dels Ford 'D' (amb cabina inclinable) i a poc a poc va cobrir una àmplia gamma de configuracions.

El creixement dels anys 60
El 1965 es varen trencar definitivament les relacions amb Ford i es formalitzà un acord amb la canadenca Massey Ferguson per a fabricar els seus tractors sota llicència. Aquesta companyia, a més, entrà com a soci a Motor Ibérica amb la compra del 36% de les accions. Massey Ferguson aportà a l'empresa catalana tecnologia, formació del personal i noves tècniques i processos de fabricació que varen fer competitius els vehicles Ebro a escala internacional.
Tot aquest creixement va deixar petites les instal·lacions de l'Avinguda Icària de Barcelona. S'inicià llavors el trasllat a la nova fàbrica de la Zona Franca, la qual comptava el 1967, en la seva fase inicial, amb unes naus d'11.500 m2. A més a més, com a conseqüència de la injecció de capital arran de l'entrada de Massey Ferguson, Motor Ibérica inicià una fase d'expansió fonamentada en l'absorció d'altres empreses. Durant aquesta època es compraren i s'integraren dins la companyia les següents:
  • FADISA (Fabricación de Automóviles Diesel, SA), fabricant sota llicència d'Alfa Romeo de les furgonetes Romeo-Fadisa a Àvila.
  • Perkins Hispania SA, fabricant sota llicència dels motors dièsel britànics Perkins a Madrid.
  • AISA (Aeronáutica Industrial, SA), fabricant de les furgonetes i camions Avia a Madrid. Un cop absorbida, Motor Ibérica fabricà amb marca Avia les darreres furgonetes Siata, un model que havia produït anteriorment com a Ebro Siata des que en comprà la patent a l'antiga Siata Española de Tarragona.
  • VIASA (Vehículos Industriales y Agrícolas, SA), fabricant sota llicència de vehicles Jeep a Saragossa, entre ells el Jeepster Commando. D'ençà de l'absorció, els vehicles es vengueren amb marca Viasa-Ebro o Ebro (com en el cas de l'Ebro Comando).
  • Braud et Faucheux, fabricant de carretons elevadors.
A partir de la compra corresponent, els vehicles que fabricava cada empresa incorporada passaven a ser comercialitzats amb marca Ebro. Això va donar lloc a una escalada de badge engineering (és a dir, la comercialització d'un mateix producte amb marques diferents), ja que tant es venien Jeeps amb marca Avia, com Alfa-Romeos amb marca Ebro i nombroses combinacions semblants.

La fi de la marca
El 1979, Massey Ferguson va vendre la seva participació en la companyia a Nissan Motor Company. Motor Ibérica començà aleshores a emprar tecnologia Nissan i a fabricar productes netament japonesos, com ara el Nissan Patrol i la Nissan Vanette. Durant la tardor de 1982, la multinacional japonesa augmentà la seva participació del 36% que tenia al 53%.
El 1986, arran de l'adhesió d'Espanya a la CEE, Nissan va prendre el control total de Motor Ibérica (se'n quedà el 80% de les accions) i l'empresa canvia de denominació, aquest cop a Nissan Motor Ibérica. La divisió de tractors fou venuda aleshores al fabricant japonès Kubota i, durant un breu període, els tractors japonesos d'aquesta marca varen ser muntats i comercialitzats a l'estat espanyol amb marca Ebro-Kubota. Pel que fa a la resta de vehicles, a partir de 1987 la marca Ebro es va anar fent cada cop més irrellevant fins que arribà a ser substituïda definitivament per "Nissan". Abans d'això, però, va haver-hi iniciatives sorprenents, com ara la venda de diverses partides de Nissan Patrol sota la marca Ebro en alguns països europeus.

**** www.wikipedia.org ****
Regreso al contenido